Tuesday, March 8, 2011

8 Martie - zi de odihnă, de ce ?


8 Marti știu că a fost stabilită în memoria femeilor care au luptat pentru drepturi egale şi şanse egale cu bărbaţii, dar timpurile cele indepărtate au trecut. Cunoașteți vre-o lege în R.Moldova care ar discrimina femeia ? Din contra, bărbații iese cu câțiva ani mai târziu la pensie.
Tările comuniste dorind să demonstreze superioritatea sistemului marxist-leninist,
singurul care, în opinia lor, ar asigura egalitatea în societate între bărbat și femeie. Evident, cei care au trăit sub comunism știu prea bine ce "cașă" era asta:
8 Martie e ziua în care toată lumea se achită de obligaţiile faţă de educatoare, învăţătoare, profesoare, doctoriţe şi asistente medicale, când se dau cadouri convenţionale şi kitschoase şi flori stătute care se ofilesc în câteva ore. Femeile fac cinste la serviciu cu sanvişuri, prăjituri şi lichior, iar bărbaţii se pilesc şi se revanşează cu cosmeticale ieftine şi bibelouri de un gust îndoielnic.
Oare nu au fost indeajuns sărbătorile trecute ? 1 Martie, Dragobete, Valentine's Day, si altele.
Sunt şi firme unde petrecerea de 8 Martie se ţine la restaurant şi colegele proaspăt coafate şi îmbrăcate elegant sunt dansate de colegii chercheliţi.
Sindicatul oferă cadouri, după buget.

De ce trebuie sărbătorită o zi a femeii, când femeile reprezintă majoritatea populației globului?
Și dacă o zi e specială pentru femei, nu rezultă prin implicație că toate celelalte sunt ale bărbaților?
De ce nu e ziua femeii zi de odihnă în Suedia (unde procentul de femei parlamentar e de 45%), Islanda (43%), dar e sărbătorită în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China (doar pentru femei), Cuba, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kîrgîzstan, Laos, Madagascar (doar pentru femei), Moldova, Mongolia, Muntenegru, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam and Zambia, unde condițiile de trai pentru femei sunt mult mai grele.

Îmi iubesc soția și mama, dar nu simt nevoia să le iau bomboane și flori la dată fixă,
si azi din principiu nu scriu SMS nimanui. Nu e meritul nimănui că s-a născut femeie sau bărbat.

Ar fi mult mai bine să sărbătorim ziua mamei, si sunt împotrivă ca ziua de 8 martie să fie zi de odihnă, și asa suntem cea mai saracă țară din Europa ... dar asta e de acum altă temă.