Wednesday, June 3, 2015

Cultura politică a moldovenilor


Ieri am ieșit pe alee să distribui pliante electorale. Câtă incultura generală, nemaivorbind de cea politică ! Moldovenii cu adevărat își merită soarta !

Categoriile de oameni:
1.Rusofonii: Din toți vorbitorii de rusă, pe care am încercat să-i conving că Moldova ar trebuie să facă parte din UE, toți au răspuns că nu avem nevoie de "Гейропа" și că ei trăiesc cu mult mai rău decât noi. De câteva ori am încercat să vorbesc despre reunificarea neamului, Unire. La tema asta în general se aprindeau. Am zis că nu mai intru în discuții cu vorbitori de rusă. Ei trăiesc cu totu într-o altă lume...

 2."Toți îs hoți !": Cu ăștea nu poți duce o discuție, ei o țin pe a lor:
- Da voi, de ce vreți să fiți votați, nu tot ca să furați ?
Încercările de a le explica că suntem altfel și că nu toată lumea e la fel, nu vor duce la o schimbare.
Va da din mână și nu va lua pliantul.

3. Martorii lui Iehova: "Noi de-acuma am votat ! L-am ales pe Isus Hristos !"
Dacă cineva încearcă să mai ducă discuții cu ăștea: că ei fac parte din societate și ar trebui să-și făurească viitorul alegând un om onest în frunte, eu demult nu mai intru în discuții cu ei. Testat cu mulți ani în urmă, n-am nici o șansă să conving vreo unul.

4. Ignoranții: La prima vedere par a fi oameni intelegenți, dar când te apropii să-i oferi un pliant informativ îți răspunde cam așa:
- Da dați-ne pace ! Am ieșit să ne plimbăm un pic pe alee cu soțul, dar Dumneavoastră ne deranjați !
Nu face să oferi pliantul, căci îl va arunca în prima urnă.

5. Membru de partid: Odată ce a scăpat cuvintele: "Eu sunt membru în PLDM" (de exemplu), gândește-te bine dacă se merită se pierzi timpul cu acest tip. De obicei așa oameni au un post pe care i l-a oferit partidul, sau i-l va oferi, sau alt interes personal, legat de vre-un primar, sau lider de partid.
La întrebările despre miliard îți va răspunde că nu-s dovezi clare, sau că  toți fură, sau că EL (liderul politic) a renovat o școală la el în sat... e.t.c.

6. Mama cu căruciorul: Bunăvoitoare, zâmbitoare... Când o întrebi:
- Ați auzit de PNL sau de liderul PNL: Vitalia Pavlicenco ?
- Nu, n-am auzit.
- Pentru cine ați votat data trecută, dacă nu este secret ?
- Nu... Că noi nu votăm aici. Suntem la gazda aici și trebuie să votăm în sat, dar nu ne mai ducem, că suntem cu copil mic...

7. Grăbiții : Mergi câțiva zeci de metri cu ei, însă la toate întrebările primești răspunsuri scurte. Da, Nu... poate și un zâmbet. Dar de obicei, majoritatea din ei sunt "muți". Dar dacă i-ai dat pliantul fii sigur că-l va arunca, dacă nu în prima urna, în a doua. Ei sunt prea grăbiți, ca să citească vre-un program a vre-unui partid.

8. Boschetarii: Ei singuri se apropie de tine: Ce ai acolo ? Ia dă și mie una ! Se opresc, se uită pe toate paginile și pornesc mai departe. Să sperăm că nu o vor arunca în coș, vor putea citi cu grafie latină și vor înțelege sensul celor citite. Dar slabă nădejde....

9. Cunoscuții: Trăind la Ciocana de mulți ani și activând în cel mai mare liceu de aici, evident că am mulți cunoscuți. La întâlnirea cu ei le întind pliantul pe care îl iau cu bunăvoință, însă discuția evident este alta: Ce mai faci, da soția, da copii ? După ce scapi de cunoscuți, te gândețti că mai bine ai distribui pliante în alt sector, unde nu te știe nimeni....

10. Cornel: Unicul tânăr cu care am avut o discuție interesantă. Era susținător PL, l-am convins să voteze PNL ! Sunt sigur că o va face, căci a fost sincer în discuții și destul de bine cunoștea toate partidele. Iată un om cu atitudine civică ! Un om care nu este indiferent de viitorul țarii ! Care se interesează, se dă convins, dacă sunt argumente și singur își argumentează poziția !

Mă bucur că din ~2 ore petrecute pe alee, din discuții cu aproape 100 de oameni, am găsit unul pe care l-am convins să voteze PNL.
Și să nu credeți că e doar din cauza că distribuiam pentru PNL. Foarte interesantă îmi pare situația când merge gloata de PLDM-ști și împart ziare. Lumea față de ei le aruncă în urnă, iar ei zâmbesc :)...  Să le arunce, ei au de unde, (din miliardul furat) !
La mine e altfel. Sunt cazuri când eu scot din coș pliantul aruncat, și chiar pot să-l cert pe cel care l-a luat și nici nu l-a citit, dar de-odată l-a aruncat: "Pentru ce l-ai mai luat ?"

E plină aleea și toate coșurile de gunoi de partide... PSRM, PL, PLDM, PD.
Numai de-a noatre nu vezi prin urne !

NOI SUNTEM ALTFEL !




"Bradul electoral"